Fațete dentare

Ce sunt fațetele dentare?

 

Fațetele dentare sunt lucrări protetice realizate sub forma unor foițe din ceramică sau zirconiu, extrem de subțiri, care se aplică pe dinți cu scopul de a le oferi un aspect îmbunătățit atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.

Prin tratamentul cu fațete dentare, medicii stomatologi specialiști în estetică dentară pot corecta numeroase imperfecțiuni de ordin estetic ale zâmbetului, precum forma și dimensiunea dinților naturali, spații interdentare mici, marmorație, denivelări inestetice la nivelul dintelui și nuanța dinților.

În plus, cu ajutorul tehnologiei Digital Smile Design, care permite previzualizarea rezultatului final al tratamentului de la prima ședința, fiecare fațetă dentară va fi perfect compatibilă cu fizionomia ta.

Pregătirea multidisciplinară a echipei DENT ESTET și tehnologia inovatoare oferă garanția de reușită 100% a oricărui tratament de reabilitare estetică cu fațete dentare, indiferent de complexitatea acestuia. Mai mult decât atât, tehnologia asigură un diagnostic corect, sigur și imediat, dar și o informare clară a pacientului, încă de la prima vizită.

 

Fațete dentare

 

Când ai nevoie de fațete dentare?

 

Tratamentul de restaurare a zâmbetului cu fațete dentare este potrivit pentru tine dacă îți dorești un zâmbet nou, complet estetic și funcțional. Fațetele dentare corectează următoarele imperfecțiuni ale zâmbetului:

  • Spații interdentare inestetice
  • Înghesuiri dentare minore
  • Colorații ale dinților
  • Forme și dimensiuni inestetice ale anumitor dinți
  • Traumatisme dentare sau leziuni carioase
  • Dinți cu textură neomogenă sau asimetrici (dinții scurți pot fi alungiți extrem de ușor)

Un extra beneficiu al reabilitării protetice cu fațete dentare este acela că prin intermediul acestora, medicul poate corecta mai multe aspecte inestetice ale zâmbetului, simultan, tratamentul cu fațete dentare având o durată mult mai scurtă și un grad de confort ridicat pentru pacient.

Beneficii ale tratamentului cu fațete dentare

 

Fațetarea dentară reprezintă o soluție rapidă și eficientă pentru a obține un zâmbet estetic și sănătos, fiind vorba despre un tratament personalizat în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte.

Iată care sunt principalele beneficii ale fațetelor:

  • Rezultate imediate – în doar 2 vizite
  • Procedură non-invazivă care nu necesită șlefuire și conservă vitalitatea dinților
  • Ușor de întreținut
  • Rezistență la pete, coroziune și eventuale traume
  • Insesizabile datorită aspectului natural
  • Dinți în nuanța de alb dorită
  • Complet fizionomice – redau estetica și funcționalitatea zâmbetului
  • Nu există reacții alergice la material, sunt biocompatibile cu organismul
  • Nu dau sensibilitate la rece sau cald

În ceea ce privește rezistența în timp a fațetelor dentare realizate din ceramică, studiile au demonstrat că durata de viață este de aproximativ 10 ani, însă, printr-o îngrijire adecvată, poate fi și de 15-20 de ani.

 

Fatete

 

Care sunt dezavantajele aplicării de fațete dentare

Pentru că este vorba despre un tratament permanent, este important să cunoaștem și care sunt dezavantajele fațetelor dentare.

Fațetarea dentară nu are dezavantaje majore, însă vorbim de o procedură ireversibilă. Astfel, odată acoperit cu fațeta dentară, dintele nu mai poate reveni la situația anterioară cimentării fațetei.

În plus, o fațetă dentară spartă sau fisurată nu poate fi reparată, fiind necesară înlocuirea cu alta nouă.

Alte dezavantaje ale fațetelor dentare:

  • Restricții alimentare: medicii proteticieni recomandă pacienților cu fațete dentare să nu consume alimente dure sau să le consume tăiate în bucăți
  • Unii pacienți ar putea resimți sensibilitate la cald sau rece, dar este o situație tranzitorie
  • Culoarea fațetelor dentare nu poate fi modificată

 

Fațete dentare - procedeu clinic

Pentru tratamentul cu fațete dentare sunt necesare 2-3 vizite la cabinetul medicului protetician. Medicul va realiza fotografii intraorale cu Scanner-ul intraoral digital Trios 3Shape® Real Color, iar, cu ajutorul unor tehnologii digitale precum Digital Smile Design, medicul poate proiecta zâmbetul final al pacientului înainte de începerea tratamentului.

Datorită evoluției tehnologiilor în estetica dentară, pregătirea dintelui pentru fațeta dentară nu mai presupune șlefuirea agresivă.

Astfel, procedura prin care se aplică o fațetă dentară poate fi cu pregătire în prealabil sau fără pregătire (No-prep).

Pregătirea în prealabil presupune o șlefuire minim-invazivă a smalțului dintelui, în vederea cimentării fațetei. Șlefuirea se poate face cu sau fără anestezie locală, în funcție de opțiunea pacientului.

După șlefuire, se realizează o amprentă a dintelui care este trimisă la laboratorul dentar.

Cele mai performante fațete dentare disponibile în clinicile DENT ESTET sunt fatețele dentare din ceramică pură ASPEN Digital Smile, realizate în laboratorul dentar propriu ASPEN. Fațetele dentare pot fi realizate într-un interval de două până la patru săptămâni, perioadă în care pot fi aplicate pe dinți lucrări protetice provizorii.

Fațetele dentare fără pregătire (No-prep) pot fi fixate direct pe dinte, fără șlefuirea prealabilă.

Un avantaj major al fațetelor No-prep este că împiedică apariția sensibilității dentare ce ar putea fi cauzată de îndepărtarea smalțului dintelui. Dimpotrivă, dacă există o eroziune a smalțului, fațeta dentară Emax (realizată din ceramică din sticlă) protejează dintele natural de atacul acizilor și al altor factori externi.

După pregătirea dintelui, urmează etapa de cimentare.

Un cement special este aplicat pe fațeta dentară, care apoi este lipită pe dinte. Medicul protetician va folosi, apoi, o lumină specială pentru a activa substanțele chimice din cement, astfel încât acesta să se întărească rapid. Pașii finali implică îndepărtarea excesului de cement, verificarea mușcăturii și efectuarea ultimelor ajustări necesare.

 

Fațete dentare premium ASPEN Digital Smile – alegerea ideală pentru un zâmbet natural pe viață

 

Fațetele dentare premium Aspen Digital Smile sunt realizate din ceramică pură, printr-o tehnică unică de șlefuire în laborator, asistată de tehnologia CAD-CAM. Acesta sunt caracterizate de o rezistență foarte mare în timp și pot să reziste întreaga viață dacă igiena dentară este corespunzătoare.

De asemenea, aspectul translucid al ceramicii face ca aceste lucrări protetice să fie imposibil de deosebit de dintele natural. Spre deosebire de alte tipuri de fațete dentare, fațetele dentare ASPEN Digital Smile se bucură de garanție pe viață oferită prin Certificatul de Asumare a Calității DENT ESTET, necesită un grad minim de preparație, păstrând mai mult din structura dintelui natural și datorită materialului extrem de solid și rezistent sunt recomandate chiar și pacienților care suferă de bruxism.

Tehnologii digitale folosite în tratamentul cu fațete dentare 

  1. Digital Smile Design
  2. Scanner-ul intraoral digital Trios 3Shape® Real Color
  3. Future Smile Studio

 

Fațete dentare

 

În ce situație nu poate fi realizat tratamentul cu fațete dentare?

 

Există o serie de situații în care tratamentul cu fațete dentare nu este recomandat, cele mai multe având legătură cu alte afecțiuni dentare care trebuie tratate înainte de aplicarea fațetelor dentare. Dintre acestea amintim:

  • Dinți nesănătoși, dinți sparți – afectați de carii dentare (acestea trebuie tratate anterior), boli parodontale
  • Smalț dentar insuficient – dacă nu există suficient smalț dentar pe care să poată fi aplicate cu succes fațetele
  • Dinți slăbiți – atunci când dintele este distrus într-o proporție mare, o soluție mai potrivită este coroana dentară
  • Bruxism – în cazul bruxismului, fațetele dentare pot fi afectate de forțele imense aplicate asupra lor, este nevoie de corectarea acestei afecțiuni anterior
  • Ocluzie incorectă – dacă este necesar tratamentul ortodontic, fațetele dentare nu se vor aplica

 

De la ce vârstă pot să apelez la tratamentul cu fațete dentare din ceramică?

Medicii stomatologi recomandă tratamentul cu fațete dentare începând cu vârsta 18 ani, în momentul în care dezvoltarea dinților și a maxilarelor este finalizată. Astfel tratamentul va fi unul de succes și va oferi rezultate pe termen lung.

 

Fațete dentare

 

De câte ședințe este nevoie pentru a aplica fațete dentare pe ambele arcade?

Pentru tratamentul cu fațete dentare sunt necesare aproximativ 2-3 vizite la cabinetul medicului protetician. Cu ajutorul tehnologiei CAD - CAM și a laboratorului propriu ASPEN, fațetele dentare pot fi realizate rapid, eficientizând astfel numărul de vizite ale pacientului. De asemenea, pentru a asigura succesul tratamentului cu fațete dentare, medicul va prelua amprenta în mod digital, reducând astfel la minimum eroarea umană și asugrând confortul pacientului (mai ales dacă acesta are un accentuat reflex de greață).

 

Tratamentul cu fațete dentare este dureros? Afectează fațetele dentare sănătatea dintelui?

 

Tratamentul cu fațete dentare nu este dureros și nu afectează sănătatea dintelui. După procesul de pregătire al dinților pentru aplicarea fațetelor, există posibilitatea ca pacientul să resimtă o sensibilitate la rece sau cald, dar doar pentru o perioadă redusă de timp, această neplăcere dispărând cu totul în scurt timp.

 

Fațete dentare

 

Fațete dentare - există riscuri?

 

Tratamentul cu fațete dentare nu prezintă riscuri. Această procedură de estetică dentară poate da o sensibilitate minoră la rece sau cald, în perioada imediat următoare aplicării fațetelor dentare. Această sensibilitate dispare la scurt timp după tratament.

 

Cât costă un tratament cu fațete dentare?

Tratamentul cu fațete dentare este personalizat fiecărui pacient, ceea ce înseamnă că și costul acestuia variază. De asemenea, costul materialelor și al tehnicilor folosite în laboratorul dentar influențează direct costul final al fațetelor dentare.

Consultă tarifele pentru fiecare tip de fațetă dentară

Cum îngrijim fațetele dentare?

Ritualul de îngrijire a dinților după finalizarea tratamentului cu fațete dentare nu este diferit față de cel obișnuit, respectiv periaj dentar de două ori pe zi, pentru minimum 2 minute/periaj și utilizarea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal. De asemenea, pentru a vă asigura că noul zâmbet rămâne luminos pe termen lung este important să realizați controalele periodice și ședințele de profilaxie, conform indicațiilor medicului coordonator.

#VoceaZâmbetelorDESucces
Jennifer B

If you are going to come to Romania to get your teeth done, which I would recommend, I would very seriously consider DENT ESTET. I think it was an excellent location, an excellent business to work with, very professional and a beautiful clinic to come to.

Jennifer B

Vin aici super relaxată, cu mare plăcere și cu încredere totală în calitatea actului medical. Un exemplu elocvent îl reprezintă implanturile realizate aici, în anul 2004, care și astăzi sunt impecabile.

Marilena I

Am o experiență personală cu DENT ESTET. În urmă cu 3 ani am ajuns aici cu o urgență, într-un moment în care în alt cabinet mare nu am fost primit. Pentru mine, DENT ESTET înseamnă profesionalism, un loc în care găsești poate cei mai buni doctori.

Cristian Manafu