Top 7 riscuri ale implantului dentar efectuat gresit

Zambetul este important fara indoiala, dar o dantura sanatoasa este vitala! In ciuda eforturilor si a imbunatatirilor continue aduse in zona stomatologiei, fenomenul “pierderii dintilor” este inca des intalnit in randul populatiei.

Cauzele sunt deopotriva cariile dentare netratate, afectiuni ale gingiilor sau loviturile. De altfel, o perioada indelungata de timp tratamentele dentare pentru persoanele cu dinti lipsa erau o alegere restrictiva intre puntile si protezele dentare.

Conform unui studiu realizat recent de catre ADA (Asociatia Medicilor Dentisti din America), peste 30% dintre persoanele care se confrunta cu lipsa mai multor dinti, in special frontali, renunta la posibilitatea de a avea un zambet perfect functional din cauza timpului, a costurilor si a efortului pe care le poate implica realizarea mai multor implante dentare.

Un element cheie in decizia de a opta pentru un implant dentar il reprezinta alegerea medicului implantolog. De aceea, este important sa alegi corect din prima specialistul in Implantologie, pentru a diminua riscurile si pentru a evita complicatiile ce pot aparea dupa efectuarea procedurii.

“O operaţie de implant dentar poate fi considerat un succes cand depaseste perioada de 1 an. De asemenea, esecurile sunt fie premature, in cursul primelor 2 luni, fie tarzii, pana la 1 an. Garantia oferita pacientului este atat pentru mine ca medic, cat si pentru pacient, dovada sigurantei unui tratament reusit.”, afirma dr. Dragos Calangiu, medic specialist in Implantologie dentara la DENT ESTET.

Top 7 riscuri ale implantului dentar nereusit:
1. “Paralizie partiala” – leziunea nervilor.

Daca implantul este inserat langa sau chiar in nervi, pacientul poate suferi o desensibilizare a unei parti a gurii (amortirea locala permanenta). Unele cazuri raman netratabile, efectele fiind permanente.

2. Infectiile aparute in locul in care a fost realizat implantul
Aparitia infectiilor in zona gingivala si a testurilor moi reprezinta unul dintre factorii de risc in cazul unui implant dentar efectuat gresit. Severitatea si extinderea infectiei pot duce la esecul interventiei. Pentru a preveni acest efect secundar este necesara o buna igiena bucala si urmarea intocmai a intructiunilor post-operatorii.

3. Pierderea implantului dentar.
Mobilitatea implantului (atunci cand se misca) este rezultatul inserarii necorespunzatoare sau lipsa acceptarii de catre organism a acestuia. Daca este cazul, inlocuirea implantului dentar ar trebui sa fie facuta cat mai curand posibil. Locul unde a fost inserat implantul suporta un retratament. Retratamentul presupune costuri de aproximativ 2.500 euro/implant.

4. Esecul fuziunii dintre implant si osul pe care este efectuat
Unul dintre cele mai mari riscuri la care se expune un pacient cu implant dentar este esecul fuziunii dintre implant si osul pe care este pus acesta. Osteointegrarea, procesul in care se reuseste conexiunea dintre maxilar si radacina din titaniu, este vitala pentru succesul implantului.

5. Aparitia de leziuni la nivelul nervilor si a tesuturilor moi
Desi cu o incidenta foarte mica, in unele situatii, in momentul efectuarii implantului se pot produce inflamatii temporare sau leziuni la nivelul nervilor si a tesuturilor moi. Daca dupa cateva zile aceasta nu trece, trebuie urgent consultat medicul dentist implantolog. In cel mai rau caz, implantul este scos, fiind necesare interventii de adjuvare care pot dura cateva luni.

6. Afectarea sinusurilor
Operatia de inserare poate afecta, de asemenea, sinusurile atunci cand lungimea implantului inserat este prea mare. Uneori, implantul se retrage, recuperarea dureaza cateva luni, iar apoi medicul dentist decide daca se mai poate reinsera un nou implant.

7. Ruperea sau fracturarea implantului dentar
Sunt cazuri in care, din cauza materialelor neadecvate sau a medicului dentist implantolog, implantul dentar sa se rupa sau sa se fractureze. In aceasta situatie, pacientul se poate folosi de garantia lucrarii pentru a solicita retratamentul implantului. Diagnosticarea tipului de factor declansator al acestei situatii neplacute, aeste esentiala. Metoda prin intermediul careia este inlaturat implantul este absolut cruciala pentru felul in care acesta va fi inlocuit cu alt implant dentar. De aceea, este foarte important ca aceste proceduri sa fie realizate cu tehnologii de ultima ora in domeniu. De asemenea, in cazul unor fracturi la nivelul maxilarului sau a pierderii din volumul osului, interventia va necesita o grefare prealabila.

Vino la DENT ESTET si afla de la medicul tau implantolog daca tratamentul prin implant dentar este potrivit pentru tine! Programeaza-te online

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *